PDA

Επιστροφή στο Forum : Χάπια της "εξυπνάδας...


steevemary
24-01-2009, 21:18
Χμμμ...:fool::stupido::hmmmm2:

http://news.ert.gr/images/stories/health/2008/egefalos.jpg

Η κοινωνία δεν πρέπει να φοβάται τα νέα φάρμακα βελτίωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών, τα λεγόμενα και "χάπια της εξυπνάδας", αντίθετα πρέπει να τα αξιοποιήσει, λένε νευροεπιστήμονες και ψυχολόγοι, σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό "Nature". Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν άλλοι σκεπτικιστές επιστήμονες σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις συνέπειες χρήσης τέτοιων φαρμάκων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν εκ βάθρων το ανθρώπινο μυαλό. Το δίλημμα είναι σοβαρό, όπως λέει ο "Γκάρντιαν": αν μπορούσατε να αυξήσετε το δείκτη νοημοσύνης σας (IQ) με ένα χάπι, δεν θα μπαίνατε στον πειρασμό να το κάνετε -αν μάλιστα ήδη το έκανε ο διπλανός σας; Η λογική είναι γνωστή: Αν υπάρχει ένα αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό στον εγκέφαλο, γιατί να μην το εκμεταλλευθούμε; Άλλωστε, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η ανθρωπότητα ανέκαθεν προσπαθούσε να ελευθερωθεί από τους περιορισμούς της φύσης και να αυτοβελτιωθεί, για να νιώσει πιο ικανή, πιο ευτυχισμένη, πιο παραγωγική κλπ.
Σύμφωνα με τον Χένρι Γκρίλι, καθηγητή της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, "δεν πρόκειται για ουσίες σαν τα στεροειδή και το ντοπάρισμα στα σπορ. Η (εγκεφαλική) βελτίωση δεν είναι βρώμικη λέξη και η χρήση τέτοιων φαρμάκων δεν είναι αφύσικη".

Ο νευροεπιστήμονας, Τζούλιαν Σαβουλέσκου, του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης τονίζει ότι τα νέα χάπια του εγκεφάλου θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κράτη εκείνα, των οποίων οι πολίτες θα τα χρησιμοποιούν συστηματικά για να αυξήσουν την εξυπνάδα τους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

Μια πρόσφατη έρευνα στα αμερικανικά πανεπιστήμια αποκάλυψε ότι μέχρι και το 25% των φοιτητών συνηθίζουν να προμηθεύονται παράνομα, στη μαύρη αγορά, συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως το Ritalin ή το Aderall (που προορίζονται κυρίως για τη θεραπεία της διαταραγμένης προσοχής σε υπερκινητικά άτομα), προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για αύξηση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσής τους (ενώ λέγεται ότι παράλληλα μειώνεται η ανάγκη των χρηστών για ύπνο).

Το διεγερτικό Modafinil (ή με την εμπορική ονομασία Provigil), το οποίο συχνά έχουν πάρει Αμερικανοί στρατιώτες για να μένουν ξύπνιοι όταν το απαιτεί το καθήκον τους, επίσης, σύμφωνα με το New Scientist και τον "Γκάρντιαν", έχει αποκτήσει τη φήμη του βελτιωτικού των λειτουργιών του μυαλού. Παρόλα αυτά, οι μελέτες για τις επιδράσεις ορισμένων τέτοιων φαρμάκων στις γνωσιακές λειτουργίες υγιών ατόμων έχουν εμφανίσει ανάμικτα αποτελέσματα. Ο Γκρίλι ζητά περισσότερες έρευνες, ειδικά για την ασφάλεια των φαρμάκων, όμως τονίζει ότι όσα φάρμακα βρεθούν σίγουρα ασφαλή, πρέπει να αξιοποιηθούν ελεύθερα και να μην αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

Όπως υποστηρίζει, ένα ασφαλές "χάπι της εξυπνάδας" δεν διαφέρει από άλλες στρατηγικές που ήδη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν το μυαλό τους, όπως ένας καλός ύπνος ή ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ.
Ουσιαστικά όλη η νέα γενιά φαρμάκων-βελτιωτικών του εγκεφάλου έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών, πράγμα αναμενόμενο, αφού η ανάπτυξη νέων φαρμάκων εστιάζεται στα άρρωστα και όχι στα υγιή άτομα.

Ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστες οι απρόβλεπτες εναλλακτικές χρήσεις ενός νέου φαρμάκου, όπως -η πιο κλασική περίπτωση- το 1996, όταν η φαρμακευτική εταιρία Pfizer τυχαία ανακάλυψε ότι ένα νέο της φάρμακο μπορούσε να έχει απρόσμενες παρενέργειες: στύσεις διαρκείας! Κάπως έτσι προέκυψε το "Βιάγκρα" και, στην πορεία, μια νέα αγορά με τεράστιους τζίρους διεθνώς. Από την άλλη, ένα νέο ψυχιατρικό φάρμακο που μελετούσε ο χημικός Αλμπερτ Χόφμαν, κατέληξε στο παραισθησιογόνο LSD, που τελικά απαγορεύτηκε.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν", λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις επιδράσεις των "χαπιών της εξυπνάδας" στους υγιείς χρήστες. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, όμως δεν υπάρχουν πλήρεις κλινικές δοκιμές. Με δεδομένο τον εύπλαστο χαρακτήρα του ανθρώπινου εγκεφάλου, είναι άγνωστο ακόμα ποια επίδραση μπορεί να έχουν τέτοια χάπια στον ακόμα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των μαθητών. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα οι σημερινοί νομικοί περιορισμοί, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στη σύλληψη ενός χρήστη για χρήση τέτοιων χαπιών απλώς για "ψυχαγωγικούς" ή πειραματικούς λόγους.

Από ηθικής και κοινωνικής εξάλλου απόψεως, προκύπτει το ζήτημα των ίσων ευκαιριών: αν μόνο μερικοί μαθητές (π.χ. για οικονομικούς λόγους) έχουν πρόσβαση σε τέτοια φάρμακα και αυξάνουν τις επιδόσεις τους, τότε αυτό θα ήταν άνιση μεταχείριση για τους μη χρήστες. Όμως οι υπέρμαχοι των χαπιών ανταπαντούν ότι η ανισότητα ούτως ή άλλως υπάρχει και σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού κάποια παιδιά μπορούν να πληρώσουν πανάκριβη ενισχυτική διδασκαλία (φροντιστήρια) και άλλα όχι.ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

thomasskoy
24-01-2009, 21:27
με τοσους χαζους που εχουμε θα χρειαστουν πολα τετοια.χαχα

steevemary
24-01-2009, 22:32
αν μπορούσατε να αυξήσετε το δείκτη νοημοσύνης σας (IQ) με ένα χάπι, δεν θα μπαίνατε στον πειρασμό να το κάνετε

Αν μπαινω λεει με τα μπουνια!!!

aristof
24-01-2009, 22:48
οτι...(μην πω) τους ερθει φτιαχνουν ελεος πια!

nectons
25-01-2009, 00:24
Τρομερό. Τι άλλο θα ακούσουμε. Παίζουν με την φωτιά..Δεν συμφωνώ με τίποτε.

PaInLeSsKiLleR
25-01-2009, 01:44
Ego leo min eiste arnitiki!Bori na einai ontos kati kalo!
Giati oxi?bori aplos na einai xapia bitaminon pou kanoun kalo stin noimosini!

thomasskoy
25-01-2009, 08:42
Καλο ειναι αφου βγουν στη αγορα να περασει μια πενταετια και αν δεν εχει παρενεργειεες βλεπουμε.

steevemary
25-01-2009, 10:18
Καλο ειναι αφου βγουν στη αγορα να περασει μια πενταετια και αν δεν εχει παρενεργειεες βλεπουμε.

Βεβαια να ειναι και εγκεκριμενα απο τον ΕΟΦ, και φυσικα προσιτα και στη τιμη. Γιατι τι να τον κανω τον υψηλο δεικτη νοημοσυνης με αδεια τσεπη.
Θα μου πεις αμα ανεβει θα βρισκεις και τροπους για να αυξησεις και το εισοδημα!:D

panlaw
25-01-2009, 10:24
Τρομερό. Τι άλλο θα ακούσουμε. Παίζουν με την φωτιά..Δεν συμφωνώ με τίποτε.

+1000

gpap2004
25-01-2009, 15:46
Μην πάτε πολύ μακριά. Οι γνωστές Αμφεταμίνες που παίρνουν μαθητές και φοιτητές, έχουν παρόμοια δράση που μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Τι είναι οι αμφεταμίνες;
Οι αμφεταμίνες είναι νέα φάρμακα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF) όπου αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν υποβοηθήματα δίαιτας (http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%94%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE% B1&action=edit&redlink=1) για τη μείωση του σωματικού βάρους. Κυκλοφορούν με διάφορα εμπορικά ονόματα και χρησιμοποιούνται σαν διεγερτικά. Το φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης παράνομα ως ψυχαγωγικό. Αποτελεί υποκατάστατο της κοκαΐνης (http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9A%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8A%CE% BD%CE%B7&action=edit&redlink=1) στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα με παρόμοια δράση και σε αρκετά χαμηλότερη τιμή.
Η αμφεταμίνη δημιουργήθηκε αρχικά το 1887 (http://el.wikipedia.org/wiki/1887) από τον Ρουμάνο χημικό Lazar Edeleanu στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με το όνομα φαινυλισοπροπυλαμίνη. Τη δεκαετία του 1930 χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της ναρκοληψίας (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%88%C E%AF%CE%B1) και του συνδρόμου υπερκινητικότητας (http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BA%CE% B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7 %CF%84%CE%B1&action=edit&redlink=1) και διάσπασης της προσοχής. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%27_%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE% BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%B C%CE%BF%CF%82).
Η θεραπευτική χησιμότητα της αμφεταμίνης περιορίζεται από την ψυχολογική και σωματική εξάρτηση που εμφανίζει.
Ιατρικώς, το αμφεταμινικό παράγωγο μεθυλοφαινιδάτη χρησιμοποιείται για την συμπτωματική αντιμετώπιση του συνδρόμου μειωμένης προσοχής στα παιδιά και της ναρκοληψίας.
Οι αμφεταμίνες προκαλούν εθισμό, εξάρτηση και συμπεριφορά αναζήτησης της ουσίας. Ακόμη, μετά από χρόνια χρήση εμφανίζεται ανοχή στην ευφορική δράση της, που από τους χρήστες περιγράφεται ως "χάσιμο της μαγείας".
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα αυτά εμφανίζονται να έχουν μια προσωρινή αλλά λανθάνουσα αύξηση της εξυπνάδας και της απόδοσής τους συνολικά, που οδηγεί όμως στην κατέρριψη του οργανισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

steevemary
25-01-2009, 19:30
Σωστος ο MD!!!mpravo!
Αλλα εχω μια ερωτηση:
H μακροχρονια ληψη πχ Ritalin η Concerta για θεραπεια ADHD (διασπαση προσοχης και υπερκινητικοτητας), σαν διεγερτικα που ειναι επηρεαζουν το νευροενδοκρινες συστημα σωστα? Τι επιπτωσεις λοιπον επιφερουν (βασικα αυτο με ενδιαφερει) στον αξονα υποθαλαμος υποφυση επινεφριδια???:???:

gpap2004
25-01-2009, 20:22
Σωστος ο MD!!!mpravo!
Αλλα εχω μια ερωτηση:
H μακροχρονια ληψη πχ Ritalin η Concerta για θεραπεια ADHD (διασπαση προσοχης και υπερκινητικοτητας), σαν διεγερτικα που ειναι επηρεαζουν το νευροενδοκρινες συστημα σωστα? Τι επιπτωσεις λοιπον επιφερουν (βασικα αυτο με ενδιαφερει) στον αξονα υποθαλαμος υποφυση επινεφριδια???:???:
Το Ritalin έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια,γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνο για θανάτους από καρδιακή ανακοπή σε παιδιά.
Το Concerta κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και όσον αφορά στη συγκεκριμένη ερώτησή σου , το φάρμακο ευθύνεται για απώλεια σωματικού βάρους και ανορεξία, καθυστέρηση στην ανάπτυξη καθώς και για Υπέρταση.

steevemary
25-01-2009, 20:52
Το Ritalin έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια,γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνο για θανάτους από καρδιακή ανακοπή σε παιδιά.
Το Concerta κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και όσον αφορά στη συγκεκριμένη ερώτησή σου , το φάρμακο ευθύνεται για απώλεια σωματικού βάρους και ανορεξία, καθυστέρηση στην ανάπτυξη καθώς και για Υπέρταση.

Οχι δεν ειχε απαγορευθει πιστεψε με το επαιρνε η κορη μου πριν 4 χρονια, τωρα δεν ξερω αν υπαρχει παιρνει αλλα. (Topamac Entact και Rispelen). Σ ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση!!!:):):)